Csillagsorsú város

VITAIRAT SALGÓTARJÁN JELENÉRŐL, JÖVŐJÉRŐL

 

Nekem Salgótarján utóbbi másfél százada a csillagok életét idézi. Születése viharos gyorsasággal, a monarchia közi anyag itteni sűrűsödésével ment végbe, majd a II. világháborút követő kommunista uralom elhozta számára a vörös óriás korszakot, amikor is korábbi méretének többszörösére növekedett, elnyelve a hozzá közel eső kistelepüléseket és erősen magához kötve a picit távolabbiakat, hogy aztán az 1990-es évek politikai-gazdasági változásai következtében összezuhanjon, s jelenleg fehér törpeként pislákoljon itt Magyarország északi peremén.

Persze, mint minden hasonlat, ez is sántít, hiszen itt csupán anyagvesztésről van szó, nem beszélhetünk sűrűsödésről: a megmaradt és tovább fogyatkozó mag önmagában is egyre ritkásabb, szétfoszló szövedékű. A csillagok életének utolsó lehetséges fázisa a fekete lyuk, amikor a fehér törpe állapot átadja magát a szingularitás olyan fokának, amely a felületes külső szemlélő számára már nem érzékelhető, a benne lévő valóság az emberi érzékszervek számára többé láthatatlan, a külvilággal szinte nem is kommunikál. Magába rejti összes múltját, s amihez hozzáér, szintén múlttá válik. Sokszor nem tudok elszakadni attól a gondolattól, hogy éppen ezekben az években, a szemünk láttára, de mégis alig érzékelhetően és felfoghatóan, éppen ez történik meg velünk.

Ha végignézzük a gazdasági és társadalmi mutatóinkat, láthatjuk, az összes jellemző terén a megyeszékhelyek és megyei jogú városok rangsorában az utolsó helyet foglaljuk el, és a leszakadásunk nem csökken, hanem nő. Nő annak ellenére, hogy Salgótarján és a megye az országos redisztribúció nyertese, a kormányzat nem ellensége térségünknek, és ez az elmúlt évtizedek mindegyik kormányára igaz volt. Ha a statisztikához hozzávesszük a különböző élhetőségi méréseket, azt találjuk, hogy ezekben is a sor végén kullogunk, az egyikben pl. az utolsó Ózdot azért előztük meg, mert itt pár forinttal olcsóbb a benzin, amit akár szánalmasnak is nevezhetnénk.

Paróczai Csaba

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
© 2018 Tarjáni Városlakó Magazin