Menedék az otthontalanoknak

SOKFÉLE SEGÍTSÉGET KAPNAK A HAJLÉK NÉLKÜLI EMBEREK

 

Hajléktalanok Salgótarjánban is vannak, látjuk – vagy már inkább csak láttuk – őket az utcán, és sokunk régi ismerősei között is vannak olyan emberek, akik valami miatt lecsúsztak, utcára kerültek. Kíváncsiak voltunk, hogy szűkebb hazánkban miként segítik az otthon nélkül maradottakat.

Peles­kei-Balázs Rita, a Salgótarján és Térsége Egészségügyi–Szociális Központ intézményvezetője segített a probléma mélyére pillantani.

– Hány hajléktalan él Salgótarjánban és környékén, és hol húzhatják meg magukat? – kérdeztük.

– Mintegy száz ilyen emberről tudunk, akik többsége elfogadja a segítségünket, de sajnos olyanok is vannak, akik az utcán, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben élnek. A férfi átmeneti szállónk 42 férőhellyel működik az Acélgyári úton. A zagyvapálfalvai Hősök útján lévő női szállón 20-an férnek el. Ezek bentlakásos intézmények, ahol egy évre biztosítunk szállást, étkezést 18 év feletti – fertőző betegségben nem szenvedő –, önellátásra képes személyek számára. Ellátjuk a mentális gondozásukat, és segítünk nekik a hivatalos ügyeik intézésében. Közülük a jövedelemmel rendelkezők – bevételük arányában – napi 320–550 forintos térítési díjat fizetnek. Ez az egy év a szociális rászorultság esetén meghosszabbítható, és azt tapasztaljuk, szinte mindenki a szállón marad, mert ennyi idő alatt nem tudnak kikerülni innen. Az átmeneti szállóink teljes kihasználtsággal működnek. Sajnos vannak, akik az utcán, vagy nem lakás céljára szolgáló helyen élnek, ők kb. 15-en lehetnek.

– Az álmeneti szállókon kívül hol segítik még a hajléktalanokat?

– Szintén Pálfalván található a nappali melegedő, ahol lehetőséget biztosítunk a napközbeni tartózkodásra, étkezésre, mosásra, tisztálkodásra, és segítjük őket napi ügyeik intézésében. Ez 15 férőhelyes létesítmény, de itt sokszor 25–30-an is tartózkodnak. Különösen így van ez a november 1 -jétől április 30 -ig tartó krízisidőszakban, amikor a melegedő – időszakos férőhelybővítéssel – éjjeli menedékhelyként is szolgál. Azoknak az embereknek is segítünk, akiknek van ugyan lakásuk, de az komfort nélküli, és anyagi helyzetük nem teszi lehetővé számukra a fűtést, mosást és a tisztálkodást. Az Acélgyári úti rendelőben zajlik a hajléktalanok háziorvosi ellátása.

Balás Róbert

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
© 2018 Tarjáni Városlakó Magazin